Kulturë

Qeveria rikthen nismat e vjetra për ligje të reja në fushën e kulturës

Ministria e Kulturës synon që të çojë përpara ndryshime ligjore të cilat kanë ngelur veç nisma, shkaku i vetë komunitetit artistik, por edhe sherri i politikës

Sipas Programit legjislativ të Qeverisë për këtë vit, Ministria e Kulturës deri në fund të nëntorit, duhet të dërgojë në kabinetin qeveritar draftligjet për filarmoninë, operën dhe baletin, atë për trashëgimi kulturore dhe atë për kinematografi. Pos tyre, në Qeveri duhet të shkojë i draftuar edhe Ligji për arkivat shtetërore. Por, në fakt këso nisma kanë histori mbi njëdekadëshe, e me to janë marrë disa ministra Kulture

 

Sipas Programit legjislativ të Qeverisë për këtë vit, Ministria e Kulturës deri në fund të nëntorit, duhet të dërgojë në kabinetin qeveritar draftligjet për filarmoninë, operën dhe baletin, atë për trashëgimi kulturore dhe atë për kinematografi. Pos tyre, në Qeveri duhet të shkojë i draftuar edhe Ligji për arkivat shtetërore. Por, në fakt këso nisma kanë histori mbi njëdekadëshe, e me to janë marrë disa ministra Kulture

Qeveria e re ia ka mësyrë që të rregullojë çështje të vjetra sa i përket legjislacionit në fushën e kulturës. Ministria e Kulturës synon që të çojë përpara ndryshime ligjore të cilat kanë ngelur veç nisma, shkaku i vetë komunitetit artistik, por edhe sherri i politikës.

Sipas Programit legjislativ të Qeverisë për këtë vit, të miratuar në fund të javës së kaluar, Ministria e Kulturës deri në fund të nëntorit duhet të dërgojë në kabinetin qeveritar draft-ligjet për filarmoninë, operën dhe baletin, atë për trashëgimi kulturore dhe atë për kinematografi. Pos tyre, në Qeveri duhet të shkojë i draftuar edhe Ligji për arkivat shtetërore. Por, ato mund të dërgohen edhe më herët. Në bazë të Programit legjislativ, zor se ndonjë nga projektligjet që do të dorëzohen mund të miratohet nga Kuvendi sivjet. Shkuarja e ish-kabinetit qeveritar dhe votimi i Qeverisë së re në mars ka bërë që nismat për ndryshimin e ligjeve të kthen në pikën zero. Ky rregull përfshin edhe Projektligjin për filharmoninë, operën dhe baletin që ishte miratuar në Qeveria në dhjetor të vitit të kaluar për të zëvendësuar Ligjin e miratuar më 2006.