Kulturë

“Vullkani i Republikës” kthen në Mensë aktin e historisë dramatike

Fotot: Driton Paçarada / KOHA

Prishtinë, 11 mars – Në pasditen e 11 marsit 1981, Prishtina po ngryste një tjetër ditë në dukje të zakonshme. Por një rrapëllitje e thatë enësh e pjatash brenda Mensës së Studentëve do të bëhej prologu i një trandje të madhe që do të vinte pikëpyetjen e parë mbi realitetet e fshehura të Jugosllavisë.

 

Fiks dyzet vjet më parë, në një pasdite të ftohtë marsi, në Mensën e Studentëve filloi akti i parë i një historie dramatike, që do të përcaktonte vendimtarisht zhvillimet e mëvonshme në Kosovë e në krejt Jugosllavinë. Ajo që filloi si rrapëllim e thyerje enësh në Mensën e Studentëve, brenda orësh, ditësh e javësh u shndërrua gati në një epope në vete. Ish-të burgosur politikë, veprimtarë e pjesëmarrës të demonstratave studentore të 1981-s, të enjten janë ribashkuar në shënimin e 40-vjetorit. Ekspozita “Vullkani i Republikës” ka qenë një prej ngjarjeve në Mensë e po këtë ditë është vënë edhe gur themeli i memorialit pranë këtij objekti

Prishtinë, 11 mars – Në pasditen e 11 marsit 1981, Prishtina po ngryste një tjetër ditë në dukje të zakonshme. Por një rrapëllitje e thatë enësh e pjatash brenda Mensës së Studentëve do të bëhej prologu i një trandje të madhe që do të vinte pikëpyetjen e parë mbi realitetet e fshehura të Jugosllavisë.

Nuk kishte kaluar as një vit prejse kishte vdekur Josif Broz Tito. Në varrimin ku qenë të pranishëm përfaqësues nga 128 shtete të botës po i jepej lamtumira e fundit njeriut që mitizohej si emblema e kompromisit ideologjik mes Lindjes dhe Perëndimit. Por pasditja e 11 marsit në Prishtinë do të bëhej më shumë sesa “prishja e rendit”, siç e lajmëroi “Tanjugu” e pas tij e gjithë fanfara e mediave jugosllave.