Kulturë

Arbëreshi me shpirt kosovar

Në moshën 63-vjeçare ka humbur jetën në përballje me koronavirusin kantautori, artisti e poeti arbëresh Pino Cacozza. “Kalabrezët mund të kenë humbur disa nga traditat e tyre vokale, por ne kemi ruajtur tonat me më shumë fanatizëm, njësoj siç kemi bërë edhe me kulturën, muzikën dhe letërsinë tonë. Deri në fillim të shekullit të 20-të arbëreshët nuk kishin ndonjë kontakt me Shqipërinë dhe ndërveprimet bëheshin vetëm me kulturën dhe popullin kalabrez”, kishte thënë Cacozza

Trevave arbëreshe në jug të Italisë nuk iu kanë munguar mendjet e ndritura që frymën e “Motit të Madh” e mbajtën gjallë ndër shekuj. Dhe as këngëtarët që e lartësuan edhe më shumë këtë traditë. Me recitale e grupe artistike që flasin domethënshëm edhe nga emërtimet si “Udhëtimet e Arbërisë” dhe “Rrënjat e Arbërisë”, bilbili arbëresh Pino Cacozza ishte nga ata që kulturën arbëreshe nuk e la vetëm relikt.

 

Brenda tij bashkëjetonin në mënyrë harmonioze njeriu i letrave, këngëtari e artisti i madh. Vendlindja e tij në zemër të Kalabrisë, Shën Mitër, mund të duket paksa e pazakontë për këngëtarin që fluturonte shpirtërisht e fizikisht në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni e në të gjitha trevat e banuara me shqiptarë. Kantautori Pino Cacozza – i njohur me formën më të shqipëzuar edhe si Zef Kakoca – nuk i ka bërë ballë virusit COVID-19, me të cilin luftonte për jetë a vdekje prej fillimit të këtij muaji

Trevave arbëreshe në jug të Italisë nuk iu kanë munguar mendjet e ndritura që frymën e “Motit të Madh” e mbajtën gjallë ndër shekuj. Dhe as këngëtarët që e lartësuan edhe më shumë këtë traditë. Me recitale e grupe artistike që flasin domethënshëm edhe nga emërtimet si “Udhëtimet e Arbërisë” dhe “Rrënjat e Arbërisë”, bilbili arbëresh Pino Cacozza ishte nga ata që kulturën arbëreshe nuk e la vetëm relikt.

Për audiencat e tij ndër arbëreshë e shqiptarë, e shtuna ishte dita që solli mandatën e pikëllimtë. Kantautori Pino Cacozza – i njohur me formën më të shqipëzuar edhe si Zef Kakoca – nuk i ka bërë ballë virusit COVID-19, me të cilin luftonte për jetë a vdekje prej fillimit të këtij muaji.