Kulturë

“Kamerieri” – i pambrojtur nga portretet e figurave politike

Zyrtarët komunalë, si arsyetim të vendosjes së imazheve të ish-presidentit Thaçi dhe ish-kryeparlamentarit Veseli në vend të “Kamerierit” të Ferizajt, kanë dhënë faktin se bëhet fjalë për një fushatë të përkohshme
Zyrtarët komunalë, si arsyetim të vendosjes së imazheve të ish-presidentit Thaçi dhe ish-kryeparlamentarit Veseli në vend të “Kamerierit” të Ferizajt, kanë dhënë faktin se bëhet fjalë për një fushatë të përkohshme

Efektet e Gjykatës Speciale kanë mbërritur te vepra simbol e Ferizajt – “Kamerieri”. Në kuadër të fushatës “Heronj të luftës dhe paqes”, murali që gjendet në qendër të Ferizajt vitin e kaluar është mbuluar me imazhin e Hashim Thaçit dhe të Kadri Veselit. Nuk ka një afat se kur do të largohet billbordi i madh që është vendosur aty. Me iniciativë të Shoqatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, mbulimi i muralit të punuar në vitet ’60 është bërë me leje të Komunës. Vepra e artit ndër të parat në Kosovë sa i përket këtij lloji, gjendet në murin e një hoteli që dikur ishte pronë e shtetit e tash është privatizuar. “Kamerieri” pos vlerave artistike është shndërruar edhe në simbol e pikë referuese për qytetin që ndahet nga hekurudha. Problemet e “Kamerierit” që në dorë të djathtë mban lart tabakun me pije, janë të vjetra. Është mbuluar shumë herë. Reklamat e bankave komerciale, billborde koncertesh e të tjera, jo rrallë e kanë “zhdukur” atë. Pas luftës së fundit vetë Komuna e Ferizajt tentonte që pikërisht aty ku gjendet “Kamerieri” të vendohet logoja e Komunës. Ka pasur edhe ndërhyrje të tjetra, duke ia ndryshuar ngjyrat.

 

Billbordi “Heronj të luftës dhe paqes”, me portretet e ish-presidentit Thaçi dhe ish-kryeparlamentarit Veseli, e ka mbuluar atë që për jo pak vendës është simbol i qytetit të Ferizajt. Është iniciativë e Shoqatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, e leje kanë dhënë autoritetet komunale

Efektet e Gjykatës Speciale kanë mbërritur te vepra simbol e Ferizajt – “Kamerieri”. Në kuadër të fushatës “Heronj të luftës dhe paqes”, murali që gjendet në qendër të Ferizajt vitin e kaluar është mbuluar me imazhin e Hashim Thaçit dhe të Kadri Veselit. Nuk ka një afat se kur do të largohet billbordi i madh që është vendosur aty. Me iniciativë të Shoqatës së Veteranëve të Luftës së UÇK-së, mbulimi i muralit të punuar në vitet ’60 është bërë me leje të Komunës. Vepra e artit ndër të parat në Kosovë sa i përket këtij lloji, gjendet në murin e një hoteli që dikur ishte pronë e shtetit e tash është privatizuar. “Kamerieri” pos vlerave artistike është shndërruar edhe në simbol e pikë referuese për qytetin që ndahet nga hekurudha. Problemet e “Kamerierit” që në dorë të djathtë mban lart tabakun me pije, janë të vjetra. Është mbuluar shumë herë. Reklamat e bankave komerciale, billborde koncertesh e të tjera, jo rrallë e kanë “zhdukur” atë. Pas luftës së fundit vetë Komuna e Ferizajt tentonte që pikërisht aty ku gjendet “Kamerieri” të vendohet logoja e Komunës. Ka pasur edhe ndërhyrje të tjetra, duke ia ndryshuar ngjyrat.

Lebibe Topalli, e cila drejton festivalin “Mural Fest”, thotë se kanë kërkuar që “Kamerieri” të zbulohet në prag të edicionit të gjashtë të festivalit.