Kulturë

“Ballkanizimi” i Amerikës?

“Ballkanizimi” i Amerikës?
Foto: Reuters
 

Përpjekja për grusht shtet në SHBA – paradoksalisht e nxitur nga presidenti në krye të Amerikës – është rezultat edhe i një fushate virtuale rrenash e teorish konspiracioni të nisur më 2016 në Veles të Maqedonisë.

“Amerikanëve u pëlqenin lajmet tona dhe ne fitojmë para prej tyre”, i deklaronte atëherë një 19-vjeçar – i prezantuar me emrin e ndryshuar Goran – një ekipi të BBC-së në dhjetorin e vitit 2016. Ai ishte njëri prej qindra maqedonasve të rinj që ia kishte dalë të fitonte goxha shumë para me fushatën virtuale në mbështetje të Trumpit. Gorani thoshte se në verën e vitit 2016 kish nisur të vidhte histori që i shihte në uebfaqet e grupeve të së djathtës ekstreme në SHBA. Pastaj i ndryshonte dhe e paguante “Facebooku” për shpërndarjen e tyre për audiencën e etur pro-Trump në SHBA. Gorani ia dilte t’i fitonte 1.800 euro në muaj.