Kulturë

Trazimi i Amerikës

Trazimi i Amerikës
“...dhe kur superfuqia më e madhe botërore dorëzohet para presidentit ‘vdekjeprurës’ atëherë shtanget bota mbarë” (Foto: Reuters)
 

Demokracia më e madhe e botës, shtëpia e Shtatores së Lirisë, është tronditur nga mësymja, së cilës edhe vetë presidenti i zgjedhur e opinionistët më të rëndësishëm amerikanë i janë referuar me shprehje, si kryengritje, terrorizëm vendor apo përpjekje për grusht shtet. Vullkani i bandave të shfrenuara shpërtheu pas nxitjes së presidentit kundërthënës, Donald Trump. Por cili qe paralajmërimi profetik nga Ballkani qysh në shkurtin e 2016-s dhe çfarë jehone pati edhe në Kosovë imazhi i fundit që dha SHBA-ja? Për dikë ishte një ngjarje e paralajmëruar kaherë, e për të tjerë mësim nga zemra e demokracisë

Bota i ka folur ditëve të fundit Amerikës me gjuhën që Shtetet e Bashkuara u janë drejtuar për dekada me radhë diktaturave e autokracive. Kongresi, zemra e demokracisë amerikane, është përgjakur derisa kongresistët u detyruan ta shtynin seancën e ndërprerë të certifikimit të presidentit të zgjedhur, Joe Biden, për në orët e hershme të mëngjesit të së enjtes. Demokracia më e madhe e botës, shtëpia e Shtatores së Lirisë, është tronditur nga mësymja, së cilës edhe vetë presidenti i zgjedhur e opinionistët më të rëndësishëm amerikanë i janë referuar me shprehje, si kryengritje, terrorizëm vendor apo përpjekje për grusht shtet. Vullkani i bandave të shfrenuara shpërtheu pas nxitjes së presidentit kundërthënës, Donald Trump, i cili disa orë para dështimit të krejt agjencive të sigurisë iu drejtua mbështetësve radikalë me fjalët “dilni atje” e “çartuni”.