Kulturë

Treqind rrëfime për masakrën në Krushë të Madhe si dëshmi krimesh të ‘99-s

Treqind rrëfime për masakrën në Krushë të Madhe si dëshmi krimesh të ‘99-s
Rrëfime për masakrën në Krushë të Madhe do të regjistrohen me video e audio, me projektin e bibliotekës kombëtare të Kosovës, “Pjetër Bogdani”, Ambasadës së Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë dhe Departamentit të Antropologjisë të Fakultetit Filozofik. Brenda dy vjetëve punë, planifikohet që të arkivohen si audio e video dhe përveç në shqip do të transkriptohen edhe në anglisht e serbisht
 

Në ditën e 24-të të marsit 1999 forcat serbe do ta rrethonin Krushën e Madhe të Rahovecit. E një ditë më pas në emër të “ndjekjes së terroristëve shqiptarë” do të vriteshin, digjeshin e hidheshin në lumë mbi 240 civilë shqiptarë nga Krusha e Madhe dhe Krusha e Vogël. Tash, më shumë se 20 vjet më pas, ende nuk dihet gjë për trupat e pagjetur të mbi 40 personave. Rrëfimet për atë që ka ngjarë në këto vendbanime janë të shumta.

Por 250 deri në 300 prej tyre do të mblidhen e regjistrohen me video e audio. Këtë do ta bëjnë të mundur projekti i bibliotekës kombëtare të Kosovës, “Pjetër Bogdani”, Ambasada e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë dhe Departamenti i Antropologjisë i Fakultetit Filozofik. Brenda dy vjetëve punë, planifikohet që të arkivohen si audio e video dhe pos në shqip, të transkriptohen edhe në anglisht e serbisht.