Kulturë

Kur poeti këndon si artisti

Kur poeti këndon si artisti

Paul Celan, poet i famshëm gjermano-hebraik, u inspirua nga melodia gjuhësore e Aleksandër Moisiut, aktorit me origjinë shqiptare.

Paul Celan (23.11.1920 - 20.04.1970) është njëri prej poetëve më të rëndësishëm të letërsisë gjermane të shekullit të 20-të. Hebre nga periferia e Monarkisë së Habsburgut, i mbijetuar i Luftës së Dytë Botërore, një «vagabond» letrar që bridhte rrugëve dhe kafeneve të Parisit, fillimisht i refuzuar nga elita letrare gjermane, një pjesë e së cilës kishte bërë pakt me nazistët, Paul Celan mbetet poet enigmatik, me një gjuhë sfiduese poetike.