Kulturë

Historianët në kërkim të aromave të Evropës së shekujve më parë

Historianët në kërkim të aromave të Evropës së shekujve më parë
Londra më 1899

Një ekip historianësh e shkencëtarësh nga gjashtë vende evropiane janë duke u përpjekur që të identifikojnë dhe kategorizojnë aromat më të zakonshme të përditshmërisë përgjatë Evropës që nga shekulli XVI deri në fillim të shekullit XX, dhe të studiojnë se çfarë dëshmojnë ndryshimet e aromave për shoqërinë

Për qindra vjet, gjatë mortajave dhe pandemive të tjera, njerëzit kanë besuar që sëmundjet janë shpërndarë jo nëpërmjet spërklave apo pickimeve të insekteve, por nëpërmjet marrjes së ajrit të pakëndshëm. Për të pastruar ajrin përreth tyre, ata do të digjnin rozmarinë dhe zift.

Këto aroma, që përhapeshin nëpër rrugët gjarpërore të Londrës, ishin të zakonshme gjatë Murtajës së Madhe të shekullit XVII saqë ato u bënë sinonime të mortajës, tregojnë historianët.