Kulturë

Lidhja e Patrikanës së Jerusalemit me të krishterët e Kosovës

Lidhja e Patrikanës së Jerusalemit me të krishterët e Kosovës

Përkundër historisë së lashtë të Jerusalemit para erës sonë, e sidomos për hebrenjtë, me paraqitjen e Krishtit dhe përhapjen e krishterimit, Jerusalemi u bë qendër shpirtërore e të krishterëve në botë, e sidomos pas Ediktit të Milanos më 313 i cili ia hapi rrugën të bëhej më vonë fe zyrtare e Perandorisë Romake.

 

Përkundër historisë së lashtë të Jerusalemit para erës sonë, e sidomos për hebrenjtë, me paraqitjen e Krishtit dhe përhapjen e krishterimit, Jerusalemi u bë qendër shpirtërore e të krishterëve në botë, e sidomos pas Ediktit të Milanos më 313 i cili ia hapi rrugën të bëhej më vonë fe zyrtare e Perandorisë Romake.

Ndërkohë, me ardhjen e perandoreshës Helena, nëna e Konstantinit, në Jerusalem gjatë 326-328 për të gjurmuar reliktet e Krishtit e ndërtuar monumentet më të çmueshme për të krishterët, si Kisha e Varrit të Shenjtë më 337, Jerusalemi u shndërrua së shpejti nga një fshat në qendër shpirtërore të botës së krishterë. Megjithatë, për shkak të rrethanave të kohës, themelimi i Patrikanës së Jerusalemit u vonua deri në vitin 451, kur u bë e katërta pas asaj të Kostandinopojës, të Aleksandrisë dhe të Antiohisë.