Kulturë

Si pushkatoheshin shqiptarët në Prishtinë, rrëfyer nga Adem Demaçi

Në romanin "Dashuria kuantike e Filanit", të botuar me pseudonimin Adem Dema, aktivisti politik Adem Demaçi, rrëfen jetën në Prishtinën e viteve të para pas Luftës së Dytë Botërore, kur shqiptarët pushkatoheshin nga pushteti serb në lagjen që sot quhet Velania.

 

Në romanin "Dashuria kuantike e Filanit", të botuar me pseudonimin Adem Dema, aktivisti politik Adem Demaçi, rrëfen jetën në Prishtinën e viteve të para pas Luftës së Dytë Botërore, kur shqiptarët pushkatoheshin nga pushteti serb në lagjen që sot quhet Velania.

Demaçi që atë kohë ishte rreth 10 vjeç, e tregon këtë histori në romanin e tij me elemente autobiografike, "Dashuria kuantike e Filanit". Këtë rrëfim të këtij romani, e ka përcjellë studiuesi i letërsisë, Bajram Kosumi, i ftuar në emisionin CODEX të KTV-së, ku ka folur për letërsinë e burgut, temë kjo për të cilën ai së fundi ka bërë dhe një studim monografik.