Kulturë

Seksizmi në botën e artit

Seksizmi në botën e artit
“ArtActivistBarbie” pozon me një tigër lodër në një parodi të pikturës së vitit 1889 “Circe” të Wright Barkerit, që paraqet një grua gjysmë të zhveshur të rrethuar nga luanët. (Foto: Sarah Williamson/Twitter)

Në kohën kur fushata “Black Lives Matter” në Britaninë e Madhe po e kahëzonte fokusin kombëtar drejt statujave të tregtarëve të skllevërve, një tjetër aktiviste po vinte në pah mënyrën se si gratë janë të përfaqësuara në statujat civile. “Vetëm shihni atë të cilën jeni socializuar ta pranoni si normale…”, thotë pankarta e aktivistes, duke u fokusuar në një monument jashtë Trafford Centre në Manchester. Ai paraqet një burrë të ulur, duke larë këmbët i rrethuar nga ca gra lajkatare e gjysmëlakuriqe.

Një tjetër shenjë krahas një statuje në Iowa, SHBA – një grua në bronz, e zhveshur sipër, duke përkulur shpinën dhe duke mbajtur gjinjtë e saj sikur të theksonte kastile përthyerjen e saj – shkruan: “Iowa si një figurë nëne, duke ofruar ushqim për fëmijët e vet? Po”.