Kulturë

Një jetë midis Shkodrës, Kajros e Damaskut në shërbim të kombit

Një jetë midis Shkodrës, Kajros e Damaskut në shërbim të kombit

Do javë më parë (22.8.2020) vdiq poeti dhe aktivisti i dikurshëm për çështjen kombëtare, Shefqet Sulajman Gavuçi në Xhedë të Arabisë Saudite dhe u varros në Damask pranë të atit në Damask, duke lënë kujtimet që tregojnë rrugëtimet e tij midis Shqipërisë, Egjiptit e Sirisë dhe në shërbim të kombit në vite të stuhishme të shekullit XX.

Shefqet Gavuçi lindi në Shkodër më 1918, djalë i parë i Hoxhës Sulejman Gavuçit, i cili ishte myderriz në një medrese të Shkodrës. Ndaj mësimet e para i mor tek i ati, kurse më vonë e kreu shkollën fillore në Shkodër, ku filloi të merrej me muzikë dhe ishte një prej anëtarëve të grupit muzikor. Në saje të dëshirës së të atit, Shefqeti shkoi në Kajro më 1936 për të studiuar në Az-har. Mirëpo, rrethanat e kohës ndikuan në formimin dhe orientimin e tij.