Kulturë

“Ti, jam unë” e “Çfarë duan burrat” në përplasje këndvështrimesh gjinore

Një e veçantë e edicionit të sivjetmë të “FemArtit” është fakti se organizatorët kanë investuar dhe krijuar mundësi financiare për artistët dhe artistet kosovare që të krijojnë vepra të reja artistike. Nëpërmjet realizimit të performancave të ndryshme synim e kanë forcimin e rolit të gruas në Kosovë dhe rajon dhe vetëdijesimin për të drejtat e njeriut në përgjithësi. Këto u prekën edhe ditën e katërt të festivalit. U dha premiera e shfaqjes teatrale “Ti, jam unë” në regji të Natyrë Kallabës dhe forum- dance teatrit “Çfarë duan burrat?” nën regji dhe koreografi të Robet Nuhës, me tekst të Edlir Gashit. Të dyja janë produksione të “Artpolisit”. Edicioni i tetë “FemArtit” nisi më 15 tetor dhe përfundon të martën (sot).

 

Një e veçantë e edicionit të sivjetmë të “FemArtit” është fakti se organizatorët kanë investuar dhe krijuar mundësi financiare për artistët dhe artistet kosovare që të krijojnë vepra të reja artistike. Nëpërmjet realizimit të performancave të ndryshme synim e kanë forcimin e rolit të gruas në Kosovë dhe rajon dhe vetëdijesimin për të drejtat e njeriut në përgjithësi. Këto u prekën edhe ditën e katërt të festivalit. U dha premiera e shfaqjes teatrale “Ti, jam unë” në regji të Natyrë Kallabës dhe forum- dance teatrit “Çfarë duan burrat?” nën regji dhe koreografi të Robet Nuhës, me tekst të Edlir Gashit. Të dyja janë produksione të “Artpolisit”. Edicioni i tetë “FemArtit” nisi më 15 tetor dhe përfundon të martën (sot).

Regjisorja Natyre Kallaba në qendër të shfaqjes “Ti, jam unë” ka vënë një mësuese, profesion ideal në shoqërinë kosovare. Aludon në atë se njerëzit e shohin mësuesen si një person të përkryer. Por, mësuesja e Kallabës, të cilën e luan aktorja Tringë Hasani, nuk është aspak e tillë. Është e divorcuar, ka ndërruar disa burra, ka një jetë të shthurur e ndjenja që nuk konsiderohen tradicionale. Përkrah saj është një gazetare, e cila në një mënyrë është një marionetë e mësueses dhe pastrueses.