Kulturë

Në kërkim të shpirtit të Beethovenit

Dymbëdhjetë muzikantë i kanë bashkuar forcat për përvjetorin e Beethovenit në projektin “#bebeethoven: një laborator i ardhshëm për krijimin e muzikës në shekullin 21”
 

Nuk është sekret fakti se Ludwig van Beethoven ka revolucionarizuar gati çdo aspekt të jetës muzikore gjatë epokës së tij. Qoftë duke vënë standarde për simfonitë apo për zhanret e tjera, duke definuar rolin e artistit dhe rivlerësuar marrëdhënien në mes së vjetrës dhe së resë, ose duke rivendosur standardet e koncerteve – nuk ka aspekt të jetës muzikore që kompozitori legjendar nuk e ka prekur. Dhe qasja e tij radikale nuk ishte festuar çdoherë nga bashkudhëtarët e tij.

Por çfarë do të kishte bërë Beethoven sot? Çfarë do të kishte mbrojtur? Këto pyetje po eksplorohen nga 12 muzikantë dhe artistë që i kanë bashkuar forcat për përvjetorin e Beethovenit për projektin “#bebeethoven: një laborator i ardhshëm për krijimin e muzikës në shekullin 21”, shkruan “Deutsche Welle”. Pasi që viti 2020 ishte përvjetori i 250-të i lindjes se kompozitorit me ndikim, nuk ka më hapësirë për të eksploruar trashëgiminë e tij gjatë këtyre ditëve.