Kulturë

Julietta Gréco – zonja e rëndë e këngës franceze

Julietta Gréco – zonja e rëndë e këngës franceze

Më 2009 aktorja tinejxhere Carey Mulligan rrinte në dhomën e një lagjeje, dëgjonte muzikë dhe imagjinonte arratisjen. Filmi ishte “An Education”. Personazhja e saj gjakonte për liri dhe një jetë me kulturë të arrirë e dashuri romantike. Zëri që cërcërinte në dhomë i takonte artistes që jetoi jetën që ajo e ëndërronte: frymëzonte filozofë, pinte me pijanecë dhe binte thellë, e vazhdimisht, në dashuri me kolegët e saj yje. Zëri i përkiste Juliette Grécos, këngëtares epsharake që trupëzonte shpirtin dhe stilin e Parisit të pasluftës dhe që më vonë trashëgoi pelerinën e hijshme të Édith Piafit, si zonjë hijerëndë e këngës franceze.

Gréco u lind më 7 shkurt 1927 në Montpellier, në brigjet mesdhetare të Francës. I ati i saj, një komisar policie nga Korsika, u largua kur Juliette ishte ende e vogël. Ajo dhe motra e saj Charlotte, u rritën nga gjyshërit dhe murgeshat në një kishë lokale, derisa nëna i çoi në Paris.