Kulturë

Liria edhe në art e letërsi është proces i vazhdueshëm

Liria edhe në art e letërsi është proces i vazhdueshëm
“Polipi” i sivjetmë ka në fokus gjuhën nëpërmjet motos: “Ndrysho gjuhën tënde”

“Kufijtë e gjuhës sime janë kufijtë e botës sime”, kishte thënë filozofi Ludwig Wittgenstein dhe një maksimë e tillë u bë bazë për të nxitur diskutimin “Për liritë dhe për limitet”, në kuadër të edicionit të 10-të të festivalit ndërkombëtar të letërsisë “Polip”. Në fakt, i gjithë festivali sivjet ka në fokus gjuhën nëpërmjet motos “Ndrysho gjuhën tënde”. Përmes diskutimit të së dielës me shkrimtaren kroate Alida Bremer dhe atë gjermane Karen Köhler u shtruan çështje të ndryshme që lidhen me lirinë dhe limitet e gjuhës. Diskutimi u mbaj online njëlloj si edicioni i sivjetmë i Festivalit. Nën moderimin e shkrimtares dhe kritikes së teatrit Natasha Tripney, dyshja, ndër të tjera, ka diskutuar për letërsinë dhe lirinë e artit, për ekzistencën e kufijve e përcaktimin e tyre. Nëse artisti është i paprekshëm kur flet në emër të lirisë së artit dhe për atë se kur kritika kthehet në censurë, kanë qenë disa prej temave të tjera në këtë diskutim, një prej tri aktiviteteve në ditën e tretë dhe të parafundit të “Polipit”

Alida Bremer, e cila është një nga përkthyeset më të njohura të kulturës kroate në botën gjermanishtfolëse, në diskutimin online ka ngritur dilemën nëse ka vetëm dëshirë për liri e arritja e saj mbetet e pamundshme.