Kulturë

Veprimtaria arsimore dhe shkencore e protagonistit të heshtur

Veprimtaria arsimore dhe shkencore e protagonistit të heshtur
 

Ndarja nga jeta e profesor Fazli Sylës ishte një lajm i pikëllueshëm për të gjithë ne që e njohëm. Familja Syla humbi anëtarin e kryefamiljarin e saj të dashur, Instituti Albanologjik humbi kolegun dhe drejtuesin e tij, Republika e Kosovës humbi personalitetin që u priu proceseve të rëndësishme të mëvetësimit të arsimit, të kulturës dhe të shkencës sonë, ndërsa albanologjia njërin ndër emrat e saj emblematikë, i cili veçmas la gjurmë në studimet folkloristike dhe në përvijimin e politikave arsimore, kulturore e shkencore të shqiptarëve në ish-Jugosllavi.

Angazhimi i Fazli Sylës në krye të Bashkësisë Punuese të Shkencës të Kosovës për vite të tëra dhe për një mandat edhe në krye të resorit të Arsimit, të Shkencës dhe të Kulturës (1974-1978), sikurse edhe në shumë komisione e mekanizma të ndryshëm të rangut federativ, në të cilët ai përfaqësonte Kosovën, puna e tij në institucione edukative-arsimore dhe shkencore hulumtuese, dëshmojnë për kapacitetin profesional, qëndrimin intelektual dhe parimësinë e tij etike, si hartues dhe zbatues i politikave me orientime kombëtare në këto fusha jetike.