Kulturë

Ministria kërkon rikthimin e ish-“Kino Rinisë” tashmë të tjetërsuar

Ministria kërkon rikthimin e ish-“Kino Rinisë” tashmë të tjetërsuar
Kjo është pamja e objektit, i cili prej vitit 1953 kishte qenë “Kino Rinia” e pas luftës së fundit u bë “Kino ABC 2” në rrugën “Migjeni”, në Prishtinë. Përderisa s’i ka mbetur asnjë shenjë kinemaje, pos dyshemesë së pjerrët, Ministria e Kulturës ka dalë me kërkesën që të kthehet në gjendjen e mëparshme

Ish-“Kino Rinia” ka kohë që nuk i përngjan më një vendi ku për më shumë së një gjysmëshekulli janë shfaqur filma, e tek tani Ministria e Kulturës ka dalë me kërkesën që objekti, i cili prej pasluftës së fundit në Kosovë ishte “Kino ABC2”, të kthehet në gjendjen e mëparshme. MKRS-ja ka reaguar sa i përket njoftimit për lëshimin me qira të objektit, teksa i ka kërkuar Agjencisë Kosovare të Privatizimit që objekti të “ribëhet” kinema.

Reagimi vjen pasi AKP-ja ka përzgjedhur ofertuesin me çmimin me të lartë për dhënien me qira të objektit afër qendrës së kryeqytetit. Në konkursin e mbyllur muajin e kaluar, për atë që titullohet “Hapësira afariste e tenderuar me sipërfaqe të përgjithshme prej 1722 metra katrorësh është e ndarë në katër hapësira”, janë dhënë dy oferta. Bëhet fjalë për ndërmarrjen shoqërore “Genci”, që menaxhon me atë që dikur ishte “Kino Rinia” në rrugën “Migjeni” dhe me “Kino ABC” në rrugën “Rexhep Luci”, që ishte “Kino Vllaznimi”. Me vetë “Gencin”, si kompani për distribuimin dhe shfaqjen e filmave, menaxhon AKP-ja. Asetet e “Gencit” janë në likuidim qysh prej vitit 2014. Por nuk janë privatizuar ende. AKP-ja është në zhvillim të procedurave për dhënien me qira për një vit. Por paraprakisht hapësirës i është ndërruar gjendja ndër vite. Herën e fundit është punuar së voni, por ndërhyrja ishte ndalur.