Kulturë

Filmat e dyshes nga Kosova në Sarajevë – suksesi i radhës i artistëve vendorë

Elda Jashari e Sunaj Raça në “Galaktikën e Andromedës” dhe Sandra Hüller në “Exil”
 

“Galaktika e Andromedës”, nën regji të More Raçës, dhe “Exil” me regji të Visar Morinës, janë dy filmat që përmbyllin pesëditëshin e suksesshëm të kinematografisë e kineastëve të Kosovës. Pas filmit “Zana” të Antoneta Kastratit, që do të shfaqet në “Shanghai Film Festival” në Kinë, e “Shtëpisë së Agës” i Lendita Ziqirajt me katër nominime në “Pula International Film Festival” në Kroaci, është festivali prestigjioz “Sarajevo Film Festival” që i ka futur filmat e dyshes nga Kosova në garën kryesore, atë për filmin më të mirë. Garojnë edhe për “Zemrën e Sarajevës”, siç njihet çmimi kryesor i kësaj ngjarjeje, edicioni i 26-të i së cilës mbahet prej 14 deri më 21 gusht. Pikërisht aty, “Galaktika...” do të jepet premierë botërore. Është debutimi i Raçës në film të metrazhit të gjatë.

Qendra Kinematografike e Kosovës së bashku me Ministrinë e Kulturës këtë arritje e kanë konsideruar si një lajm tejet të rëndësishëm.