Kulturë

Shqiptarë, grekë, serbë apo bullgarë?

Në Ballkanin e filimshekullit të XX, një fije e hollë ndante identitetin mes shqiptarëve, grekëve, serbëve dhe bullgarëve, pasi siç rrëfen udhëtarja angleze Mary Edith Durham, shpesh kjo varej se cila kishë punonte më shumë në zona me popullsi të përzier si Maqedonia, ku këto etni bashkëjetonin në një hapësirë.

Kjo histori është përshkruar nga Durham në librin “Brenga e ballkanasve”, për të cilin ka diskutuar historiani Selim Bezeraj, në emisionin CODEX të KTV-së, duke e cilësuar këtë vepër si një dëshmi autentike të kompleksitetit etnik në Ballkanin e fillimit të 1900-ve.