Kulturë

Rocku përballë racizmit

Rocku përballë racizmit
Axl Rose me “Guns N’ Roses” duke performuar në mars në Mexico City. Grupi ka mbështetur “Black Lives Matter” në Instagram (Fotografia: Alejandro Melendez)

Nuk ka arsye përse duhet mohuar se heavy metali ka një lidhje më të komplikuar me racën sesa shumë prej ndjekësve të saj do të dëshironin ta pranonin apo kundërshtonin. Pjesa më e zymtë, dëshmi për racizmin e hapur është që ka vendosur brenda vetes edhe “black metal” këta 30 vjetët e fundit, ndjekur nga shembulli i racizmit të hapur nga Varg Vikernes, anëtar i “Mayhem” dhe “Burzum”. Tani është edhe një zhanër që njihet si “metali kombëtaro-socialist i njerëzve me ngjyrë”.

Pastaj është edhe fakti se si u krijua zhanri metal. Themeluesit në fund të viteve ’60 dhe në fillim të viteve ’70 ishin ende duke luajtur muzikë që rrjedh nga zhanri blues (edhe “Black Sabbath” filloi si një bend blues-rock. Bateristi i tyre Bill Ward, i mbushi incizimet e tyre me melodi të inspiruara nga jazzi), transmeton KOHA.