Kulturë

Pezullimi i projekteve me pasoja afatgjata në kulturë e trashëgimi kulturore

Pezullimi i projekteve me pasoja afatgjata në kulturë e trashëgimi kulturore
 

Kthimi në normalitet, komunitetin e trashëgimisë kulturore dhe atë të kulturës do t’i gjejë duke u përballur me problemet e vjetra. Krejt projektet kapitale në këto dy fusha – edhe ashtu të vonuara tash e disa vjet – janë bllokuar. Një pjesë e mjeteve të parapara mund të ridestinohen në masat qeveritare për parandalimin e krizës shëndetësore e ekonomike. Por për pjesëtarët e komunitetit kulturor dhe të trashëgimisë kulturore pasojat e kësaj gjendjeje mund të jenë të mëdha dhe afatgjata.

Sipas Ligjit për ndarjet buxhetore të këtij viti, Ministria e Kulturës ka reprizuar shumicën e projekteve kapitale në kulturë dhe në trashëgimi kulturore. Në kulturë janë paraparë 22 projekte kapitale. Janë dy më shumë sesa vitin e kaluar. Prej tyre janë vetëm 6 të reja. Janë planifikuar 200 mijë euro për teatrin e operës dhe baletit “Dr. Ibrahim Rugova” e 400 mijë të tjera nga të hyrat e Agjencisë për Privatizim në Kosovë. Muzeu i Artit Bashkëkohor, rinovimi i bibliotekës kombëtare të Kosovës “Pjetër Bogdani”, rinovimi i Teatrit Kombëtar të Kosovës, disa qendra kulturore nëpër komuna, përfshirë atë në Pagarushë, që do të mbajë emrin e këngëtares Nexhmije Pagarusha, janë pjesë e projekteve kapitale në kulturë. Krejt bashkë kanë vlerë financiare prej 1 milion e 167 mijë eurosh, shkruan sot Koha Ditore.