Kulturë

Muzika në luftë me pandeminë për 2700 vjet

Muzika në luftë me pandeminë për 2700 vjet
 

Sëmundja përvidhet vërdallë. Derisa banorët janë mbyllur pas dyerve, zor të dëgjohet ndonjë hap nëpër rrugët e kalldrëmta të Milanos. Një karantinë e rreptë është në fuqi dhe krejt tregtia dhe jeta publike është mekur. Hapësira përreth Il Duomos, katedrales së hirshme të qytetit, rri e zbrazët.

Nga frika e shpërhapjes, të gjitha tubimet fetare janë ndaluar. Por, kur bëhet fjalë për besimin e tyre – dhe, më e rëndësishmja, muzikën e tyre – asgjë nuk u del njerëzve para. Duke e përvijuar një thirrje për të “shkuar me shpirt në kishë”, ata kanë nismuar një akt kolektiv të mosbindjes sociale e muzikore. Dritaret e dyert janë të hapura dhe ballkonet e mbushura me mijëra burra, gra e fëmijë fillojnë të këndojnë.