Kulturë

Zëri afrikan i hip-hopit australian

 

Inovacionet në hip-hop shpesh nuk ndodhin kur ka histori të reja për t’u rrëfyer, por më fort kur dëgjohen ato që kanë kaluar pa rënë në sy. Kjo shquarje i hap shteg një spektri të gjerë emocionesh nga triumfi, një prirje e butë për familjarizim dhe solidarizim me të zhvendosurit. Kjo është teza që e mishëron albumi debutues i Sampa The Great, “The Return”.

Sampa Tembo, reperja 26-vjeçare me rrënjë nga Zambia, ka përmbledhur identitetet kundërthënëse dhe ka provuar që t’i shkrijë ato. “Është njëfarë dërgimi i vetes, shumicës prej jush në vendlindje, atje ku nuk kemi qenë asnjëherë”, thekson ajo gjatë një bisede telefonike nga Melbourne, shtëpi e saj prej vitit 2018, ku dielli ka nisur të rrezojë pas një dimri karakteristik të freskët.