Kulturë

Festivali i Venecias i paparashikueshëm sikurse politika

 

Venecia, 9 shtator, - Politika evropiane është e paparashikueshme, prandaj pse nuk mund të jetë i tillë një festival? Vitin e kaluar, Venecia kishte shpërblyer “Roma”, “The Favourite”e “Sunset”. Edicioni i 76-të i festivalit kishte diamantet e tij, mirëpo ishte i paktë sa i përket emocionit real – edhe pse, siç i ka hije kohës sonë, zhurma vinte shumë pak nga filmat e më shumë nga rrjetet sociale që ishin mbledhur rreth tyre.

Argumentueshëm kontraversiteti më i madh i këtij viti, duke sjellë valë që ishin përhapur përtej Lidos, kanë ardhur për produksionin e Hollywoodit, mirëpo për një të errët e të pazakonshëm – “Joker” të Todd Phillips, të zymtin, djallin nihilist që sillet rreth Barmanit. Ishte një tour i zorshëm për Joaquin Phoenix, një pompozitet dhe ulje e kapelës në shenjë nderi ndaj filmave të caktuar të Martin Scorsesee. Edhe filmi vetë ishte eklipsuar nga stuhia në Twitter që kishte provokuar – a ishte më të vërtet një mesazh për fuqizimin e ‘incels’ apo edhe të jashtmëve të tjerë socialë të ngacmuar – mirëpo ishte më të vërtetë një nga produksionet më të fuqishme të Hollywoodit për një kohë, shkruan sot Koha Ditore.