Kulturë

Librat më të mirë të rajonit më të militarizuar

Librat më të mirë të rajonit më të militarizuar

Shtatëdhjetë vjet pas ndarjes, gllabërimi i Kashmirit nga India është fundloja e Devrahit, biznesmenit nacionalist indian që është protagonist i novelës sime të vitit 2017 “We That Are Young”. Taktika e tij është kolonizimi me ardhacakë: ai po hap një hotel me shtatë yje në Srinagar. Por sipas nenit 370 të Kushtetutës indiane, e cila mes të tjerash ndalonte jokashmirasit që të kishin prona atje, ai nuk do të duhej të lejohej ta ndërtonte atë, shkruan sot Koha Ditore.

Në jetën e vërtetë neni 370 është shfuqizuar njëanshëm javën që shkoi nga qeveria indiane. Popullata e Kashmirit u vendos nën rrethim; pati mungesë ilaçesh dhe ushqimesh për foshnja, njerëzit nuk lejoheshin të flisnin me familjarët e tyre jashtë shtetit. Ka pasur njoftime se policia ka përdorur gaz lotsjellës dhe armë të peletit për të shpërndarë protestat paqësore.