Kulturë

Ekspozita që eksploron ish-bazën ushtarake në ishullin e Sazanit

 

Historia e ishullit të Sazanit, një ish-bazë ushtarake e cila akoma ruan bunkerë dhe tunele të panumërta, të cilët u ndërtuan për t’u bërë ballë sulmeve bërthamore akoma ngjallë interesim për njerëzit. Së fundi pesë fotografë bashkëkohorë kanë fotografuar këtë ishull dhe prezantuar pamjet që ata kanë kapur në ekspozitën “Sazani: Toka e askujt”.

Ekspozita, e cila është hapur në Galerinë e Bregdetit, në Radhimë të Vlorës paraqet një pasqyrë të ishullit përmes fotografive të realizuara nga Helidon Gjergji, Dritan Hyska, Gaime Meloni, Abi Shehu dhe Gerta Xhaferaj.
Objektet e braktisura të ishullit të Sazanit ishin përcaktuar të mbanin mbi 300 trupa ushtarake me furnizime të bollshme me ushqime, armatime dhe karburant për anijet, deri në 6 muaj. Aty gjendet dhe një shkollë e shkatërruar ku do mësonin fëmijët e familjeve të ushtarakëve.