“Anibar” me art përballë shpresës dhe frikës

“Anibar” me art përballë shpresës dhe frikës

Alberina Haxhijaj 26 June 2019 08:46

Dhjetë vjet më parë, një grup artistësh të rinj organizuan festivalin e parë të animacionit në Kosovë. Për këto dhjetë vjet ata e kthyen qytetin e Pejës në kryeqendër të animacionit.

Këtë vit, në edicionin e dhjetë të “Anibar-it”, ky grup synon një ballafaqim me shpresat dhe frikën kolektive ndaj ndryshimeve politike, sociale dhe mjedisore përmes arteve duke nxitur aktivizmin qytetar. Festivali, i cili për temë e ka “ARTivismi: Shpresat dhe Frikat” do të mbahet nga data 15 deri më 21 korrik, shkruan sot Koha Ditore.

Organizatorët e festivalit kanë njoftuar se këtë vit do të ketë: 4 punëtori, 3 masterklasa, mbi 8 prezantime, 4 panele, 3 filma të metrazhit të gjatë të animuar, 244 filma të metrazhit të shkurtër të animuar, 6 programe të kuruara në bashkëpunim me festivale dhe shkolla të animacionit nga e gjithë bota dhe shumë programe të tjera.

Në këtë edicion, të dhjetin me radhë, do të shfaqen 244 filma të animuar, që janë selektuar nga 1 mijë e 223, sa kanë aplikuar. Programet e kuruara nga profesionistë në fushën e animacionit, po ashtu, janë pjesë e “menysë”. Filmat do të shfaqen në kinemanë “Jusuf Gërvalla”, teatrin “Istref Begolli” e në kinematë “Liqeni” e “Kubat”.

Në mesin e filmave janë ata nga Britania e Madhe , Franca, Portugalia, Estonia, Spanja, Kina, Belgjika, Hungaria, Çekia, Estonia, Izraeli, Kroacia, Serbia e vende të tjera. Nga Kosova do të jetë filmi i shkurtë i animuar “N’Kornizë” me regji të Gëzim Ramizit e skenar të Hana Zeqës. Ky film trajton historinë e një djali të ri që jeton në qytetin imagjinar të Prishtinës.

(Gjerësisht, sot në "Kohën Ditore")

Gazetën Koha Ditore mund ta lexoni edhe online. Këtu mund të gjeni sqarimin se si mund të abonoheni.

© KOHA. Të gjitha të drejtat janë të rezervuara.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme