Kulturë

Udhëtimi elegant në piano kulmon me impresionizëm

Udhëtimi elegant në piano kulmon me impresionizëm

Fikja e dritave tashmë është bërë si ritual që të paralajmërojë vepra që luhen me mjeshtëri. E ka “reprizuar” edhe pianisti norvegjez me famë botërore Hakon Austbo në natën e tretë të “Chopin Piano Fest” të enjten mbrëma në Amfiteatrin e Ri të Bibliotekës Qendrore Universitare. Vepra që hapi mbrëmjen qe “Polonaise Fantasie op. 61” e kompozitorit Frederic Chopin, të cilën ai e kishte shkruar për piano solo në vitin 1846, qe një dedikim, shkruan sot Koha Ditore.

Nga kritikët është vlerësuar për kompleksitetin harmonik dhe formën e ndërlikuar. Në repertorin e Austbos u pasua nga “Lyric Pieces op. 54" e Edvard Grieg në gjashtë pjesë të emërtuara “Shepherd Boy”, “Norwegian Peasant March”, “March of the Trolls”, “Notturno”, “Scherzo”, “Bell Rining” nga koleksioni i 66 pjesëve për piano të këtij kompozitori të publikuara në dhjetë vëllime që nga viti 1867 deri më 1901. Për dallim nga netët e kaluara që veprat luheshin pandërprerë, përfundimi i çdo vepre u shoqërua me ngritjen në këmbë të Austbos. Muzikë, interpretime, kulturë është moto e "Chopin...", e pikërisht ajo u ridëshmua me të.