Kulturë

Reçaku: krim kundër njerëzimit, masakër apo çështje interpretimi?

Reçaku: krim kundër njerëzimit, masakër apo çështje interpretimi?
Foto: Alban Bujari
 

Një fshat krejtësisht i panjohur, zhvillimet tragjike në të cilin tronditën botën dhe vunë në lëvizje politikën ndërkombëtare. Një fshat që paraqiti një pikë kthese si për zhvillimet në Kosovë ashtu edhe për bashkësinë ndërkombëtare. Pikërisht 20 vjet më parë, më 15 janar 1999, imazhet e vrasjes makabre të 45 civilëve shqiptarë në fshatin Reçak nga ana e forcave policore dhe ushtarake serbe shokuan botën, shkruan sot Koha Ditore.

Bashkësia ndërkombëtare, para së gjithash ajo perëndimore, e dënoi në mënyrën më të ashpër të mundshme këtë akt çnjerëzor. Rrjedhimisht Reçaku ndikoi në forcimin e unitetit brendapërbrenda shteteve evropiane dhe domosdo në eliminimin e hezitimeve të mundshme ndërmjet tyre.