Kulturë

Muzeu Historik Kombëtar në Tiranë sivjet shënon dy përvjetorë

Muzeu Historik Kombëtar në Tiranë sivjet shënon dy përvjetorë

Muzeu Historik Kombëtar në Tiranë pasi ka përfunduar me aktivitet në dhjetor sa i përket shënimit të 550-vjetorit të vdekjes së Gjergj Kastriotit–Skënderbeut, ka nisur punën për shënimin e përvjetorëve të figurave të tjera historike gjatë këtij viti. Kryeministri e themeluesi i shtetit shqiptar, Ismail Qemali, dhe albanologia e shquar Edith Durham do të jenë në fokus të institucionit më të lartë muzeor të Shqipërisë. Qemali, i lindur më 1844 në Vlorë, po në këtë qytet do të shpallte Pavarësinë e Shqipërisë më 1912. Më 24 janar shënohet 100-vjetori i vdekjes së tij. Vdiq në Perugia të Italisë.

E Durham, e lindur më 1863 në Londër, do të bëhej njëra prej udhëpërshkrueseve e studiueseve më me nam sa i përket Shqipërisë. Ajo ka marrë edhe epitetin Mbretëresha e Malësisë. Durham ka lënë pas disa vepra me këndvështrime të ndryshme sa u përket shqiptarëve dhe ballkanasve në përgjithësi. Viti 2019 shënon 75-vjetorin e vdekjes së saj.