Megaoperacioni anti-doping, goditen 17 grupe kriminale që trafikonin ilaçe të falsifikuara

Megaoperacioni anti-doping, goditen 17 grupe kriminale që trafikonin ilaçe të falsifikuara

09 July 2019 15:49

17 grupe kriminale të përfshira në trafikimin e ilaçeve të falsifikuara dhe materialit të dopingut janë goditur në një megaoperacion të zhvilluar nga policia e Shtetit të Shqipërisë në bashkëpunim me Europol, dhe policitë e disa vendeve të tjera.

Në total, në përfundim të operacionit “Viribus” janë sekuestruar 3.8 milionë substanca dopingu.

Njoftimi i plotë:

Vijojnë operacionet ndërkombëtare për goditjen e veprimtarisë kriminale.

Policia e Shtetit në Shqipëri, pjese e Operacionit “Viribus” të drejtuar dhe koordinuar nga Europol.

Mbajtja e sportit të sigurt dhe të drejtë: 3.8 milionë substanca dopingu dhe ilaçe të rreme të konfiskuara në mbarë botën.

Gjatë operacionit u goditën 17 grupe të krimit të organizuar të përfshirë në trafikimin e ilaçeve të falsifikuara dhe materialit të dopingut .

Në operacionin e koordinuar Europol – Viribus për një goditje masive në trafikimin e materialeve doping dhe ilaçeve të falsifikuara, morën pjesë 33 vende, Interpol, Qendra e Përbashkët e Hulumtimeve (JRC), Zyra Evropiane Kundër Mashtrimit (OLAF), Agjencia Botërore Anti-Doping (WADA) .

Mbyllja e laboratorëve nëntokësorë ishte një nga objektivat kryesore të operacionit: 9 u zbuluan dhe u mbyllën në vendet evropiane dhe pothuajse 24 ton pluhur steroid i papërpunuar u konfiskua.

Sponsored by Revcontent

Lajmet më të lexuar në Tirana

Remember the Most Beautiful Girl in the World? What She Looks Like Now is Crazy

26 Stars Who Are Proudly Transgender

35 Completely Unsettling Historical Photos. #13 is Chilling

Operacioni Viribus u përqendrua gjithashtu në kontrolle dopingu gjatë ngjarjeve sportive, ku në disa prej vendeve pjesëmarrëse janë kryer 1.357 kontrolle (teste të gjakut dhe urinës).

Gjatë operacionit u goditën 17 grupe të organizuara, u arrestuan 234 të dyshuar, si dhe u sekuestruan:

– 3,8 milionë ilaçe dopingu të ndaluar dhe ilaçe të falsifikuara (konfiskimet përfshinin substanca dopingu, shtesa ushqimore, ilaçe dhe sporte dhe shtesa ushqimore);

– 9 laboratorë nëntokësorë të ndërprerë;

– Pothuajse 1 000 individë raportuan për prodhimin, tregtimin ose përdorimin e substancave doping.

Në Shqipëri nga specialistët e antigrogës u sekuestruan 175 kg mrofinë, ketaminë, ekstazi, metadon etj.

Europol dislokoi pesë ekspertë dhe hapi zyra mobile në Hungari dhe Spanjë për të kontrolluar në kohë reale të dhënat e mbledhura gjatë rrjedhës së operacionit dhe për të siguruar mbështetje ligjore.

Ekspertët nga Koalicioni i Koordinuar i Krimit të Pronësisë intelektuale të Europol (IPC3), financuar nga Zyra e Pronësisë Intelektuale e Bashkimit Evropian (EUIPO), gjithashtu mbështetën aktivitetet përmes raporteve të inteligjencës me burim të hapur në faqet e internetit dhe llogarive të trafikimit të materialeve doping.

Industria farmaceutike bashkëpunoi duke siguruar inteligjencë nëpërmjet Institutit të Sigurisë Farmaceutike - PSI/Shekulli.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme