64 shqiptarë të arrestuar për 3 ditë në disa shtete të BE-së për drogë e prostitucion Foto: Reuters / ilustrim

64 shqiptarë të arrestuar për 3 ditë në disa shtete të BE-së për drogë e prostitucion

05 April 2019 23:56

64 shtetas shqiptarë, anëtarë të një grupi të strukturuar kriminal, u arrestuan gjatë datave 3 dhe 5 prill gjatë një operacioni të zhvilluar njëkohësisht në Belgjikë, Francë, Holandë dhe Itali.

Në operacion u përfshinë rreth 600 oficerë si dhe u mbështet nga Europoli.

Personat e arrestuar dyshohet se janë të përfshirë në trafikun e lëndëve narkotike, atë të qenieve njerëzore, prostitucionit dhe pastrimit të parave, shkruan “VizionPlus”.

Arrestimet u kryen pas një hetimi kompleks mbi aktivitetet e këtij grupi kriminal që vepronte në Belgjikë, Francë, Holandë, Itali dhe në Britaninë e Madhe.

Sipas Europolit, personat e arrestuar besohet se kanë menaxhuar një duzinë plantancionesh të kanabisit në të gjithë Belgjikën dhe në veri të Francës.

Po ashtu, disa nga pjesëtarët e këtij grupi kriminal, janë përfshirë edhe në trafikimin e qenieve njerëzore në Francë.

55 persona u arrestuan në Belgjikë, duke përfshirë drejtuesit e OGG, 7 në Holandë dhe 2 të tjerë në Francë, ndërsa hetimi u drejtua nga Policia Federale Belge (Policia Federale) në bashkëpunim me Xhandarmërinë Kombëtare të Francës, Policinë Holandeze (Policia Kombëtare), Drejtorinë Italiane Investigativa Antimafia (Drejtoria e Hetimeve Anti-Mafia) dhe Policia Britanike Metropolitane.

Europoli mbështeti hetimin që nga fillimi duke lehtësuar shkëmbimin e informacionit. Në ditën e veprimit, gjashtë ekspertë të Europolit u vendosën në vend në Belgjikë, Francë dhe Holandë për të lejuar shkëmbimin e informacionit në kohë reale, kontrollet e të dhënave të grumbulluara gjatë rrjedhës së veprimit kundër bazave të të dhënave të Europolit, si dhe sigurimin e mbështetjes teknike gjatë shpërbërjes së vendeve të prodhimit të drogës, si dhe mbështetjen ligjore, duke nxjerrë 14 pajisje celularë të sekuestruara.

Ky hetim është pjesë e projektit Italian Direzione Investigativa Antimafia ONNET, një iniciativë e financuar nga BE për të luftuar grupet e krimit të organizuar të tipit mafioz aktiv në Evropë. Projekti u nis nëntorin e kaluar në selinë e Europol dhe përbëhet nga 6 shtete anëtare (Italia, Belgjika, Franca, Gjermania, Holanda dhe Spanja) dhe Europol. Projekti ONNET synon grupet kriminale të stilit mafioz në tërësinë e tyre, në vend të një ose më shumë aktiviteteve të tyre të veçanta kriminale.

Krimi i organizuar shqiptar vazhdon të mbetet një shqetësim për vendet në Evropë, një kërcënim që Europoli merr shumë seriozisht. Në mars, ekspertët mbi krimin e organizuar në gjuhën shqipe u mblodhën në selinë qendrore të Europolit në Hagë për të diskutuar mënyrat për t’i trajtuar më mirë këto klane polio-kriminele të dhunshme të mafias. Operacionet e mëtejshme të këtij lloji pritet të ndodhin në të ardhmen e afërt, pasi që zbatimi i ligjit i përgjigjet reagimit të saj ndaj kësaj kriminaliteti.

Komentet

Shto koment

Të ngjashme