Kosovë

Infermieret detyrohen që bëjnë edhe punën e higjienistëve në disa objekte shëndetësore

Infermieret detyrohen që bëjnë edhe punën e higjienistëve në disa objekte shëndetësore

Pa higjienistë kanë mbetur shumë institucione shëndetësore në Komunën e Podujevës. Në mungesë të tyre, infermieret detyrohen të kujdesen edhe për pastërtinë në disa ambulanca të mjekësisë familjare (AMF). Kryetari i Sindikatës së punëtorëve shëndetësorë në Podujevë, Sheqir Maliqi, ka thënë se deri para pak kohësh, punonjësit në këto institucione janë kujdesur edhe për drutë e ngrohjen. KOHA ka vizituar të mërkurën institucionin shëndetësor në Llapashticë të Epërme dhe aty nuk ka qenë higjienisti. Sipas infermiereve, ai të mërkurën gjendej në AMF-në në fshatin Bajçinë. Të njëjtat nuk kanë dashur të deklarohen për media, pasi kanë thënë se ato punojnë në QKMF-në në Podujevë, porse atë ditë kanë shkuar si staf ndihmës. Ndërkohë, infermierja e rregullt e këtij institucioni nuk ka qenë të mërkurën në AMF-në në Llapashticë të Epërme.

 

“Po janë diku 21 ambulanca, llogarite 60 për qind nuk kanë higjienistë të rregullt. Motra duhet me pastrua objektin, motra duhet me pastrua plagën e pacientit, motra duhet me ia lidh plagën, motra duhet me krye shërbimin e injeksioneve, dhënien e injeksioneve. Një motër, qajo motër krejt këto punë duhet me i krye në AMF. Fatbardhësisht tash janë hi do ngrohje, se kanë qenë ngrohjet me dru e që është dashtë me copëtua motra dru”, ka thënë kryetari i Sindikatës së punëtorëve shëndetësorë në Podujevë, Sheqir Maliqi

Pa higjienistë kanë mbetur shumë institucione shëndetësore në Komunën e Podujevës. Në mungesë të tyre, infermieret detyrohen të kujdesen edhe për pastërtinë në disa ambulanca të mjekësisë familjare (AMF). Kryetari i Sindikatës së punëtorëve shëndetësorë në Podujevë, Sheqir Maliqi, ka thënë se deri para pak kohësh, punonjësit në këto institucione janë kujdesur edhe për drutë e ngrohjen. KOHA ka vizituar të mërkurën institucionin shëndetësor në Llapashticë të Epërme dhe aty nuk ka qenë higjienisti. Sipas infermiereve, ai të mërkurën gjendej në AMF-në në fshatin Bajçinë. Të njëjtat nuk kanë dashur të deklarohen për media, pasi kanë thënë se ato punojnë në QKMF-në në Podujevë, porse atë ditë kanë shkuar si staf ndihmës. Ndërkohë, infermierja e rregullt e këtij institucioni nuk ka qenë të mërkurën në AMF-në në Llapashticë të Epërme.

“Në komunën tonë diku 60 për qind e punkteve shëndetësore, AMF, QMF janë pa higjienistë. Edhe kjo është duke zgjatur me vite, jo 1 vit e 2 vjet, po 5-6 vjet. Ne çdoherë kemi bërë ankesa, kërkesa, po këta po arsyetohen se nuk po i lejojnë me rrit numrin e punëtorëve. Kur dalin në pension higjienistë ose shoferë e merr mjek ose metër, nuk zëvendësohen ata që dalin. Ka dalë një higjienistë e kanë marrë një motër ose një mjek, që me plotësua atë numrin prej 246 punëtorëve”, është shprehur Sheqir Maliqi. “Po janë diku 21 ambulanca, llogarite 60 për qind nuk kanë higjienistë të rregullt. Motra duhet me pastrua objektin, motra duhet me pastrua plagën e pacientit, motra duhet me ia lidh plagën, motra duhet me krye shërbimin e injeksioneve, dhënien e injeksioneve. Një motër, qajo motër krejt këto punë duhet me i krye në AMF. Fatbardhësisht tash janë hi do ngrohje, se kanë qenë ngrohjet me dru e që është dashtë me copëtua motra dru”.