1 perditesime
Kosovë

Një zyrtar i Komunës së Gjilanit i prekur me COVID-19

Një zyrtar i Komunës së Gjilanit i prekur me COVID-19
Foto: Komuna e Gjilanit
15:19

Një zyrtar i Komunës së Gjilanit i prekur me COVID-19

Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri ka konfirmuar se një zyrtar i administratës komunale ka rezultuar i prekur me koronavirus. Ai ka deklaruar se në këtë Komunë janë 25 banorë të infektuar dhe se ata janë në vetizolim.

Haziri në konferencën për shtyp të mbajtur sot, ka deklaruar se janë kryer edhe 71 testime dhe se po priten rezultatet.

“Kemi 25 raste aktive dhe në të gjitha rastet i dimë burimet e infeksionit përveç në një. Ende nuk është gjetur burimi i infeksionit, por ky person i infektuar mbrëmë është përfaqësues i administratës komunale dhe ne jemi detyruar që të suspendojmë disa nga shërbimet dhe personat janë në vetizolim”, ka thënë ai.

15:04

Gjilani me masa të reja kundër COVID-19

Kryetari i Komunës së Gjilanit, Lutfi Haziri, pas takimit që ka mbajtur në Shtabin për menaxhimin dhe parandalimin e virusit COVID-19, ka paraqitur masat të cilat janë ndërmarrë sot me qëllim të efikasitetit edhe më të madh në kontrollin e situatës me pandeminë.

Haziri ka theksuar se ka rikthim të lehtë të infeksionit në Komunën e Gjilanit dhe për këtë kanë aktivizuar pakon e re të masave.

“Në Komunën e Gjilanit janë 25 të infektuar aktivë, në 12 burime të infeksionit, praktikisht në 12 shtëpi. Konfirmohet nga ekipet shëndetësore se janë me simptoma të lehta. Deri më tani, Gjilani ka 98 raste në total që kanë rezultuar pozitivë në gjithë fazën e përballjes me pandeminë, 71 të shëruar plotësisht, derisa fatkeqësisht dy kanë vdekur”, ka thënë kryetari Haziri.

Ai ka njoftuar se sot janë 76 mostra për testim, duke përfshirë edhe ato të ditës së djeshme dhe janë në pritje të rezultateve nga Instituti Kombëtar i Shëndetit Publik, për ta pasqyruar gjendjen reale dhe, siç ka deklaruar ai, bazuar në monitorimin e gjendjes, po pritet që edhe 13 raste të negativizohen nga këto 25 që i kemi aktive.

Pako e masave të reja janë si vijon:

1. Urdhërohen kontrollat e vazhdueshme të gastronomëve (kafiteritë dhe restoranteve), Qendrave Tregtare dhe Marketeve mbi respektimin e masave mbrojtëse gjatë orarit të punës për mbrojtjen e shëndetit publik dhe parandalimin e përhapjes së COVID-19;

2. Hapësirat e kafiterive dhe restoranteve duhet të pajisen me dezinfektues brenda hapësirave të biznesit, të krijohet distanca nga tavolina në tavolinë prej së paku 1.5m. Po ashtu të parandalohet grumbullimi apo mbipopullim i hapësirave shërbyese brenda lokaleve gastronome. Lejohet qendrimi i klientëve sipas numrit të tavolinave, respektivisht numri i karrikave;

3. Personeli shërbyes apo stafi të cilët kanë kontakt të afërt me klientët brenda hapësirave të biznesit, urdhërohet të jenë të pajisur me doreza dhe maska. Kjo pikë e rekomandimit vlenë për të gjitha bizneset e gastronomisë dhe bizneset e tjera shërbyese;

4. Qendrat Tregtare dhe marketet duhet të sigurohen që sipas vendimit të nxjerrë nga Qendra Operative Emergjente me numer 01/Nr.003, me datën 08.04.2020, të respektohen masat mbi dorëzimin dhe pranimin e shërbimeve brenda hapësirave të lokaleve tregtare;

5. Qendrat Tregtare kafiteritë dhe restorantet përmes audio mesazheve duhet të paralajmërojnë klientët e tyre në çdo 60 minuta për rregullat e mbrojtjes nga virusi (maska, distanca dhe mospranimi i shërbimeve pa masa mbrojtëse);

6. KBI - Gjilan dhe të gjithat bashkësitë fetare, duhet të apelojnë për masat kundër virusit, gjatë grumbullimit masiv të xhematit në falje të namazit në xhami, dhe liturgjive ne kisha, në ceremoni varrimi dhe ceremoni tjera fetare;

7. Ndalohet organizimi i ahengjeve, festave ku bëhet grumbullimi masiv i njerëzve si dhe muzika live apo përmes dj.