JETA

“Kroi i lotit” vendi ku komunikohej me kode nga shqiptarët e Shqipërisë me të Kosovës

Duhet të kalosh disa fshatrat të Hasit për të shkuar në Gorozhup, fshatin që e ndajnë vetëm bjeshkët me Shqipërinë. Ky fshat ishte destinacion i parë i realizuar nga ekipi i emisionit “JETA” për sezonin e ri.

Dikur fshatin e popullonin rreth 300 familje, ndërsa sot kanë mbetur krejt pak familje rezidente në Gorozhup.

Shumica prej familjeve në këtë fshat, njihen për veprimtarinë prej furrtarësh.

Traditën si bukëpjekës e ushtrojnë në shtete të Evropës, atje ku edhe jeton një pjesë e tyre.

Karakteristikë e veçantë e këtij fshati është “Kroi i Lotit”, emërtimi i të cilit flet për periudhën e shqiptarëve nën regjimin jugosllav e atë të komunizmit.

Ky krua ishte vendtakim midis shqiptarëve të Shqipërisë dhe atyre të Kosovës.

Por nën të dyja regjimet për të dyja palët ishte e pamundur të komunikohej lirshëm, rrëfente Ramadan Totaj, banor i Gorozhupit.

Ishte komunikimi i koduar gjatë mbushjes së ujit nga kroi, ku shpesh të dyja palët këndonin edhe këngë për të transmetuar mesazhe.

Në rrëfimin e banorëve përmendet edhe zbulimi i kësaj forme komunikimi, teksa kishte nisur shoqërimi nga ushtarë.

Totaj nga Gorozhupi kujton njërën nga historitë që i ati i tij ua kishte përcjellë familjarëve lidhur me dhuratën e përcjellë fshehurazi nga Shqipëria përmes “Kroit të Lotit”.

Për banorët e Gorozhupit të Hasit, ky krua është shndërruar në një atraksion turistik.