EXPRESS

“Armiku” i luftës edhe në Kosovë, vjen në kërkim të paqes

Pëlqeje KTV Video për të parë video të përzgjedhura nga KOHA
 

“Enemy” ka në thelb nocionin e paqes në raport me konfliktet aktuale dhe ato të kaluara. Publiku me përjetimet e tilla e gjen lehtë veten aty, njashtu edhe në Prishtinë. Por vetë e kaluara e vendit është njëra shtyllë prej ku është ndërtuar rrëfimi i performancës. “Armiku”, me “Një konferencë paqeje” që vjen si nëntitull, pyet pikërisht për paqen. Një rrugë paradoksale ku përballja me traumat e luftës, në vend të fjalëve, bëhet nëpërmjet klithmave e frymëmarrjes. Ajo e lë publikun ta perceptojë vetë shfaqjen derisa trazohen kujtimet e përjetimet e së kaluarës.

Një projekt hulumtues i francezëve Mélodie Lasselin dhe Simon Capelle në krejt vendet e Evropës prej vitit 2019 deri më 2022 i ka paraprirë performancës. Mozaiku i historive, rrëfimeve, të së kaluarës dhe të së tashmes është shkrirë në art skenik. Qëllimi: krijimi i një vepre për paqe dhe për ta lëkundur imazhin e figurës së armikut.