Botë

BE-ja shpenzoi 240 miliardë euro në shpenzimet ushtarake

 

Pavarësisht rritjes së financimit, industria e mbrojtjes e Evropës nuk mund të plotësojë kërkesën nga Ukraina ndërsa lufton me Rusinë. Shpenzimet ushtarake në Bashkimin Evropian arritën një rekord prej 240 miliardë eurosh në 2022 ose 6% më shumë se një vit më parë, ka bërë të ditur Agjencia Evropiane e Mbrojtjes (EDA), shkruan Euronews.

Ky është viti i tetë radhazi i rritjes së shpenzimeve ushtarake në bllok, me shumë shtete që mbrojnë nevojën për një rritje të konsiderueshme për shkak të kërcënimit rus dhe luftës në Ukrainë. Gjashtë nga 27 vende të BE-së rritën shpenzimet e tyre ushtarake me më shumë se 10% vitin e kaluar. Suedia pa një rritje prej më shumë se 30%, ndërsa pret anëtarësimin në NATO.