Botë

Viktima e represionit në Xinjiang pret jetë të re

Zhumatai thotë se ajo u internua në kampe në rajonin veriperëndimor kinez të Xinjiang për më shumë se dy vjet, ashtu si qindra mijëra të tjerë, shumica prej tyre nga popullsia myslimane ujgure, por edhe pjesëtarë të pakicës kazake. Ashtu si Zhumatai
 

Në rajonin Xinjiang të Kinës, zyrtarët kanë detyruar qindra mijëra banorë në kampe internimi. Aktivistja Zhanargul Zhumatai përshkruan se si e kaloi programin e saj të riedukimit – dhe pse jeton me frikën se mos arrestohet sërish

(Der Spiegel) - Nëna e saj del te dera e përparme çdo mëngjes në orën 8 për të dëgjuar, thotë Zhanargul Zhumatai. A do të kthehen burrat? Ajo vetë ulet ndonjëherë në dritaren e banesës, duke parë nga kati i dytë në rrugën e mbuluar me smog jashtë shtëpisë së tyre në Ürümqi. Herën e fundit që e morën, thotë Zhumatai, burrat kishin veshur uniforma të zeza dhe çizme lëkure.

Zhumatai thotë se ajo u internua në kampe në rajonin veriperëndimor kinez të Xinjiangut për më shumë se dy vjet, ashtu si qindra mijëra të tjerë, shumica prej tyre nga popullsia myslimane ujgure, por edhe pjesëtarë të pakicës kazake. Ashtu si Zhumatai.