Botë

Olaf Scholz nis një turne treditor në Amerikën e Jugut

Kancelari gjerman, Olaf Scholz, pritet të mbërrijë në Argjentinë të shtunën për pjesën e parë të turneut të tij inaugurues në Amerikën e Jugut, ndërsa qeveria e tij kërkon të reduktojë varësinë ekonomike të Gjermanisë nga Kina dhe të forcojë marrëdhëniet me demokracitë në mbarë botën.

Në turneun treditor, Scholz, një socialdemokrat, do të vizitojë tre ekonomitë kryesore të rajonit - Argjentinën, Kilin dhe Brazilin, të gjitha të udhëhequra aktualisht nga liderët e majtë, raportoi Reuters.

Në agjendën e bisedimeve do të jetë kryesisht lufta në Ukrainë dhe mësimet e nxjerra prej saj - duke përfshirë për Berlinin, një ndërgjegjësim më i madh për nevojën për të reduktuar varësinë ekonomike nga shtetet autoritare.

Varësia e Gjermanisë nga Rusia për gaz shkaktoi një krizë energjetike pasi marrëdhëniet u përkeqësuan për shkak të luftës së Rusisë në Ukrainë.

Evropa në përgjithësi po përpiqet të zvogëlojë varësinë e saj në veçanti nga Kina për mineralet kritike kyçe për kalimin në një ekonomi neutrale ndaj karbonit - minerale me të cilat është e pasur Amerika e Jugut.