Botë

Evropa në mëdyshje për t’i ndezur dritat e festave

FOTO: AP
 

Nga Parisi në Londër, zyrtarët e qyteteve po kufizojnë orët e ndriçimit të dritave të festave dhe shumë prej tyre kanë kaluar në dritat LED më efikase ose burime të rinovueshme të energjisë.

Kënaqësitë e hershme të festave të fundvitit duke pirë verë të zier dhe duke bërë blerje për dekorime mbushën tregun e Krishtlindjeve të Veronës për fundjavën inauguruese. Por përtej tezgave të tregut prej druri, qyteti italian ende nuk i ka zbukuruar me drita vezulluese rrugët e veshura me granit. Zyrtarët italianë ende po debatojnë se sa ndriçim duhet të përdoret në kohën e krizës së madhe energjetike.

Në qytetet anembanë Evropës, zyrtarët janë në udhëkryq pasi çmimet e energjisë janë rritur për shkak të luftës së Rusisë në Ukrainë: ndriçimi i zbehtë i Krishtlindjeve për të përçuar mesazhin e kursimit të energjisë dhe solidaritetit me qytetarët në hall nga faturat më të larta të shërbimeve dhe inflacioni, duke mbrojtur njëkohësisht arkën publike. Ose lërini dritat e ndezura si mesazh pas sfidës dy-vjeçare nga pandemia, me shpresën se do të ketë më shumë gëzim festash.