Botë

A mund të kalohet nga qymyri në energji bërthamore?

“Është një trend në rritje”, tha Staffan Qvist, “tani po flitet kudo për të”. Qvist është gjithashtu themelues i “Qvist Consulting Limited” në Mbretërinë e Bashkuar. “Ju keni një lidhje rrjeti. Ju keni pajisje që mund të mbeten në përdorim dhe keni një fuqi punëtore që mund të rikualifikohet”
 

Projektligji transformues siguron shpenzimet më të shumta për të luftuar ndryshimin e klimës krahasuar me çdo shtet që ndonjëherë ka provuar me një shtytje të vetme. Ndër shumë gjëra që mund të bëjë, thonë ekspertët e energjisë bërthamore, është nxitja e më shumë projekteve si ai që Bill Gates po planifikon në Kemmerer, Wyoming. Kompania e Gatesit, “TerraPower”, planifikon të ndërtojë një reaktor bërthamor të avancuar, jotradicional dhe të punësojë punëtorë nga një termocentral lokal me qymyr, i planifikuar të mbyllet së shpejti

Providence, SHBA, 14 gusht (AP) - Një projektligj kritik ekonomik drejtuar presidentit ka stimuj “që ndryshojnë lojën” për industrinë e energjisë bërthamore, thonë ekspertët, dhe këto dobi tatimore janë edhe më thelbësore nëse një objekt ndodhet në një komunitet ku një fabrikë qymyri po mbyllet.

Projektligji transformues siguron shpenzimet më të shumta për të luftuar ndryshimin e klimës krahasuar me çdo shtet që ndonjëherë ka provuar me një shtytje të vetme. Ndër shumë gjëra që mund të bëjë, thonë ekspertët e energjisë bërthamore, është nxitja e më shumë projekteve si ai që Bill Gates po planifikon në Kemmerer, Wyoming. Kompania e Gatesit, “TerraPower”, planifikon të ndërtojë një reaktor bërthamor të avancuar, jotradicional dhe të punësojë punëtorë nga një termocentral lokal me qymyr, i planifikuar të mbyllet së shpejti.