Botë

Vajzat afgane përballen me të ardhme të pasigurt pas 1 viti pa shkollë

 

Agjencia e ndihmës, “Save the Children”, intervistoi rreth 1.700 djem dhe vajza midis moshës 9 dhe 17 vjeç në shtatë provinca për të vlerësuar ndikimin e kufizimeve arsimore. Sondazhi, i kryer në maj dhe qershor dhe i publikuar të mërkurën, zbuloi se më shumë se 45% e vajzave nuk shkojnë në shkollë, krahasuar me 20% të djemve. Ai zbuloi gjithashtu se 26% e vajzave po shfaqin shenja depresioni, krahasuar me 16% të djemve

Për shumicën e vajzave adoleshente në Afganistan, ka kaluar një vit qëkur kanë shkelur në një klasë. Pa asnjë shenjë që talebanët në pushtet do t'i lejojnë ato të kthehen në shkollë, disa po përpiqen të gjejnë mënyra për të parandaluar ngecjen e arsimit për një brez të grave të reja.

Në një shtëpi në Kabul, dhjetëra u mblodhën së fundmi për mësime në një shkollë joformale të ngritur nga Sodaba Nazhand. Ajo dhe motra e saj u mësojnë anglisht, shkencë dhe matematikë vajzave që duhet të jenë në shkollë të mesme.