Botë

Burrat të cilëve lufta për demokraci u kushtoi me jetë në Birmani

Ko Jimmy ishte bashkuar me familjen pas lirimit nga burgu më 2012
 

“Zeya Thaw e urrente diktaturën ushtarake dhe padrejtësinë që në fillim”, thotë miku i tij dhe bashkëthemeluesi i “Generation Wave”, Min Yan Naing. "Besimi i tij - për t'i dhënë fund diktaturës ushtarake - ishte aq i fortë sa ai ishte gjithmonë i gatshëm për të përballuar çdo rrezik që haste”. "Ata junta duan të terrorizojnë dhe të trembin njerëzit. Por si gjithmonë, Zeya Thaw nuk tha asnjë fjalë para dënimit me vdekje”

Birmania u zgjua të hënën me lajmin se junta ushtarake e vendit kishte ekzekutuar katër aktivistë të demokracisë, duke përfshirë ish-deputetin Phyo Zeya Thaw dhe udhëheqësin veteran të protestës, Ko Jimmy. BBC-ja foli me familjen dhe miqtë e tyre disa javë përpara se të dy burrat të vriteshin.

"Më pëlqen të shikoj yjet. Ai e di shumë mirë. Në atë moment, e dija se qielli ishte mënyra e vetme për ne për të komunikuar", thotë Thazin Nyunt Aung, duke kujtuar natën e 3 qershorit kur zbuloi se ushtria kishte thënë se ekzekutimi i të fejuarit të saj, Phyo Zeya Thaw, do të jetësohej. Ai ishte dënuar në janar.