Botë

Ekonomia e luftës: Evropa po e vuan tani, Rusia më vonë

Një arkëtar këmben një kartëmonedhë 50 euro me dollarë amerikanë në një sportel këmbimi në Romë të mërkurën e 13 korrikut 2022. Evropa po ndien vuajtjen nga lufta në Ukrainë. Më shumë se SHBA-ja, 19 vendet që përdorin euron janë nën presionin e çmimeve të larta të naftës dhe gazit. Ndërsa Evropa po lufton, Rusia ka stabilizuar monedhën e saj dhe inflacionin - por ekonomistët thonë se kjo është mashtruese dhe se Kremlini, duke nisur luftën, ka rënë në grackën e stagnacionit afatgjatë

Në planin afatgjatë, ekonomistët thonë se Rusia, duke shmangur kolapsin e plotë, do të paguajë një çmim të rëndë për luftën: thellimin e stagnimit ekonomik përmes investimeve të humbura dhe të ardhurave më të ulëta për popullin e saj. Sfida më urgjente e Evropës është afatshkurtër: luftoni inflacionin rekord prej 8.6% dhe kaloni dimrin pa mungesa të dëmtuara të energjisë. Kontinenti mbështetet në gazin natyror rus dhe çmimet më të larta të energjisë po prekin fabrikat, kostot e ushqimit dhe rezervuarët e karburantit

 

Në planin afatgjatë, ekonomistët thonë se Rusia, duke shmangur kolapsin e plotë, do të paguajë një çmim të rëndë për luftën: thellimin e stagnimit ekonomik përmes investimeve të humbura dhe të ardhurave më të ulëta për popullin e saj. Sfida më urgjente e Evropës është afatshkurtër: luftoni inflacionin rekord prej 8.6% dhe kaloni dimrin pa mungesa të dëmtuara të energjisë. Kontinenti mbështetet në gazin natyror rus dhe çmimet më të larta të energjisë po prekin fabrikat, kostot e ushqimit dhe rezervuarët e karburantit

Në mbarë Evropën, shenjat e shqetësimit po shtohen, ndërsa lufta e Rusisë në Ukrainë po zvarritet. Bankat e ushqimit në Itali po ushqejnë më shumë njerëz. Zyrtarët gjermanë po refuzojnë ajrin e kondicionuar, ndërsa përgatitin plane për racionimin e gazit natyror dhe rinisjen e punës së impianteve të qymyrit.

Një ndërmarrje gjigante po kërkon një pako shpëtimi nga taksapaguesit dhe mund të vijnë më shumë. Qumështoret hamenden se si do ta pasterizojnë qumështin. Euroja ka rënë në nivelin më të ulët të 20 vjetëve të fundit kundrejt dollarit dhe parashikimet e recesionit janë në rritje.