Botë

BBC: Forcat speciale të Britanisë fshehën krimet e luftës në Afganistan

Për disa vjet “Panorama” ka hetuar një seri bastisjesh në Afganistan. Këto bastisje kishin ngjashmëri me njëra-tjetrën. Gjatë këtyre bastisjeve u vranë disa afganë

 

Për disa vjet “Panorama” ka hetuar një seri bastisjesh në Afganistan. Këto bastisje kishin ngjashmëri me njëra-tjetrën. Gjatë këtyre bastisjeve u vranë disa afganë

Programi dokumentar i BBC-së “Panorama” ka zbuluar prova shqetësuese të krimeve të luftës nga SAS (Forcat Speciale), në Afganistan, dhe përpjekjet e forcës për t'i fshehur këto krime. Hannah O'Grady e përshkruan se si më në fund u zbulua një seri vrasjesh të supozuara të civilëve. Arritja në fund të kësaj historie përfshinte katër vjet punë të mundimshme detektive.

Vendimtar për këtë ishte një grup email-esh të brendshme nga selia e Forcave Speciale të Mbretërisë së Bashkuar (UKSF), drejtoria ushtarake që mbikëqyr SAS-in. Emailet përmbanin një sërë detajesh në lidhje me bastisjet vdekjeprurëse të klasifikuara më parë, të cilat oficerët e lartë të UKSF-së i kishin konsideruar të dyshimta në vitin 2011. Në atë kohë, trupat britanike po luftonin ende kundër talebanëve, së bashku me aleatët në Afganistan.