Botë

Omicroni është më i butë, por më i mirë ndaj vaksinave

 

Vala e katërt e drejtuar nga Omicroni ka një trajektore dukshëm më të pjerrët të infeksioneve të reja, në krahasim me valët e mëparshme.

Varianti Omicron duket se shkakton sëmundje më pak të rënda se sa llojet e mëparshme të koronavirusit, dhe vaksina Pfizer duket se ofron më pak mbrojtje kundër infeksionit ndaj tij, mirëpo prapë është mbrojtje e mirë nga hospitalizimi, sipas një analize të të dhënave nga Afrika Jugore, ky variant i ri po shkakton rritje të infeksioneve.

Një vaksinim me dy doza Pfizer-BioNTech duket se ofron vetëm 33% mbrojtje kundër infeksionit gjatë valës aktuale të Omicronit në Afrikën Jugore, mirëpo ofron 70% mbrojtje kundër hospitalizimit, sipas analizës së kryer nga Disocvery Health, siguruesi më i madh privat shëndetësor në Afrikën e Jugut.