Botë

Ekstremisti që po fiton vëmendje me ndasitë racore

Foto: AP

Charlie Kirk ishte 80 milje nga vendi ku u vra George Floyd. U përballë me një audiencë dërrmuese të racës së bardhë dhe deklaroi se do të thoshte gjëra “që askush nuk guxon t’i thotë me zë të lartë”. Ajo çfarë ndodhi ishte një ortek me pretendime dhe akuzash të rreme për Floydin, afro-amerikanin që vdiq në duart e policit në Minneapolis. Vdekja e tij shkaktoi reagim botëror mbi padrejtësinë racore dhe thirrje për ndryshim. Por, agjitatori konservator i racës së bardhë kishte një pikëpamje të kundërt që thoshte se Floydi ishte një njeri i pasinqertë dhe nuk meriton vëmendje.

Fyerja e bërë ndaj Floydit – baba 46-vjeçar, i dyshuar për dhënien e një kartëmonedhe të falsifikuar prej 20 dollarësh – kishte për qëllim të ishte tronditëse. Por kushdo që e njeh Kirkun nuk duhet të habitet. Për vite të tëra, aktivisti konservator dhe grupi i tij “Turning Point USA”, kanë krijuar një numër të madh të ndarjeve racore dhe kanë nxitur zemërim. Kirk lulëzoi gjatë mandatit të presidentit Donald Trump dhe zbarkoi pikat e të folurit në Konventën Kombëtare Republikane në vitet 2016 dhe 2020 dhe herë pas here duke e këshilluar Trump për mesazhet dhe taktikat e fushatës.

Tani 28-vjecari po zgjeron shtrirjen, duke u përpjekur të mbledhë një brez tjetër të konservatorëve të bardhë dhe të fyer. Në një turne nëpër qytete, kritikon shkollat dhe qeveritë lokale për mësimdhënie rreth racizmit, me një stil konfrontues që disa e quajnë të rrezikshëm. Megjithatë, Kirk po tërheq turma të mëdha mijëvjeçarësh dhe Gjeneratës Z, miliona ndjekës në internet dhe para të donatorëve, shpesh me pak vëmendje mediatike.

 

“Marshimi për të shpëtuar Amerikën”, që i parapriu kryengritjes vdekjeprurëse në Capitol të Washingtonit më 6 janar. Ditë përpara tubimit, Kirk u mburr në “Twitter” për dërgimin e autobusëve “të mbushur plot me patriotë në kryeqytetin e SHBA-së për të luftuar për këtë president”. Më vonë ai e fshiu postimin në “Twitter”

Charlie Kirk ishte 80 milje nga vendi ku u vra George Floyd. U përballë me një audiencë dërrmuese të racës së bardhë dhe deklaroi se do të thoshte gjëra “që askush nuk guxon t’i thotë me zë të lartë”. Ajo çfarë ndodhi ishte një ortek me pretendime dhe akuzash të rreme për Floydin, afro-amerikanin që vdiq në duart e policit në Minneapolis. Vdekja e tij shkaktoi reagim botëror mbi padrejtësinë racore dhe thirrje për ndryshim. Por, agjitatori konservator i racës së bardhë kishte një pikëpamje të kundërt që thoshte se Floydi ishte një njeri i pasinqertë dhe nuk meriton vëmendje.

Fyerja e bërë ndaj Floydit – baba 46-vjeçar, i dyshuar për dhënien e një kartëmonedhe të falsifikuar prej 20 dollarësh – kishte për qëllim të ishte tronditëse. Por kushdo që e njeh Kirkun nuk duhet të habitet. Për vite të tëra, aktivisti konservator dhe grupi i tij “Turning Point USA”, kanë krijuar një numër të madh të ndarjeve racore dhe kanë nxitur zemërim. Kirk lulëzoi gjatë mandatit të presidentit Donald Trump dhe zbarkoi pikat e të folurit në Konventën Kombëtare Republikane në vitet 2016 dhe 2020 dhe herë pas here duke e këshilluar Trump për mesazhet dhe taktikat e fushatës.

Tani 28-vjecari po zgjeron shtrirjen, duke u përpjekur të mbledhë një brez tjetër të konservatorëve të bardhë dhe të fyer. Në një turne nëpër qytete, kritikon shkollat dhe qeveritë lokale për mësimdhënie rreth racizmit, me një stil konfrontues që disa e quajnë të rrezikshëm. Megjithatë, Kirk po tërheq turma të mëdha mijëvjeçarësh dhe Gjeneratës Z, miliona ndjekës në internet dhe para të donatorëve, shpesh me pak vëmendje mediatike.

Nxitja e ekstremistëve