Botë

Gjuha e urrejtjes lulëzon në Facebook

Vite pasi u vu nën vëzhgim për kontributin në dhunën etnike dhe fetare në Birmani, Facebook ende ka probleme në zbulimin dhe moderimin e gjuhës së urrejtjes dhe keqinformimit në platformën e vet në Azinë Jugperëndimore, tregojnë dokumentet e brendshme të shfaqura nga Associated Press. Tre vjet më vonë kompania publikoi një raport që zbuloi se Facebook ishte përdorur për “nxitjen e dhunës dhe ndarjes offline” në vend. Platforma u zotua se do të përmirësohej dhe zhvilloi disa mjete dhe politika për t’u marrë me gjuhën e urrejtjes.

 

Me gjithë problemet e vazhdueshme, Facebooku i pa operimet e veta në Birmani edhe si model për ta përhapur në të gjithë botën, edhe si rast kaustik në zhvillim. Dokumentet e shqyrtuara nga AP tregojnë se Birmania u bë një terren testimi për përmbajtjen e re të moderimit të teknologjisë

Vite pasi u vu nën vëzhgim për kontributin në dhunën etnike dhe fetare në Birmani, Facebook ende ka probleme në zbulimin dhe moderimin e gjuhës së urrejtjes dhe keqinformimit në platformën e vet në Azinë Jugperëndimore, tregojnë dokumentet e brendshme të shfaqura nga Associated Press. Tre vjet më vonë kompania publikoi një raport që zbuloi se Facebook ishte përdorur për “nxitjen e dhunës dhe ndarjes offline” në vend. Platforma u zotua se do të përmirësohej dhe zhvilloi disa mjete dhe politika për t’u marrë me gjuhën e urrejtjes.

Mirëpo shkeljet kanë vazhduar - e madje janë shfrytëzuar nga aktorët armiqësorë – që prej marrjes së kontrollit nga ushtarakët këtë vit që rezultoi në shpërdorime të tmerrshme të të drejtave të njeriut në të gjithë vendin.